Onko uusi auto automaattisesti ympäristöhaitta?

Kun uuden auton hankkiminen tulee ajankohtaiseksi, yhä useampi ostaja pohtii tulevan autonsa ympäristövaikutuksia. Pitkien välimatkojen vuoksi auto on suomalaisille edelleen tärkeä ja hyödyllinen kulkuneuvo. Mihin siis kiinnittää autokaupoilla huomiota auton ympäristöystävällisyyttä punnittaessa?

 

Auton koko elinkaari vaikuttaa päästöihin

Autoilusta syntyvät päästöt koostuvat pakokaasupäästöistä. Koko autoalan tavoitteena on, että autot kuormittaisivat ympäristöä mahdollisimman vähän ja tähän pyrkimykseen tähdätään muun muassa päästöjä vähentämällä. Haitallisia pakokaasupäästöjä onkin onnistuttu vähentämään jo merkittävästi ajoneuvo- ja polttoainetekniikan kehittyessä.

Nykyään päästöjä tarkastellaan auton koko elinkaaren näkökulmasta – ei pelkästään ajon aikana syntyvien päästöjen valossa. Kokonaispäästöt muodostuvat auton käytön lisäksi sen valmistuksesta, huollosta, loppuvaiheen kierrätyksestä sekä autoon käytettävästä polttoaineesta. Esimerkiksi, sähkökäyttöisten autojen valmistuksessa muodostuu polttomoottoriautoja enemmän hiilidioksidipäästöjä, mutta sähköauto kirii ja ohittaa eron auton käyttövaiheessa. Käyttövaiheella onkin painavin merkitys auton lopulliseen hiilijalanjälkeen.

Elinkaarensa loppuvaiheessa autosta hyödynnetään lähes kaikki materiaalit uudelleen käyttämällä tai kierrättämällä.

 

Sähkö- ja hybridiautot ovat polttomoottoriautoa kestävämpi valinta

Uuden käyttövoiman autot, kuten sähkö- ja hybridiautot kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän. Ajossa täyssähköauto on käyttöaikanaan perinteisestä polttomoottoriautoa ekologisempi vaihtoehto ja hyvänä kakkosena tulevat lataushybridit sekä muut hybridiautot. Hybridiautojen päästöt ovat noin 30–60 % ja täyssähköautojen päästöt 60–90 % kevyemmät vanhakantaisiin autoihin verrattuna, riippuen miten energianlähteenä käytettävä sähkö on tuotettu.

Polttomoottoriautokaan ei kuitenkaan ole täysin syntinen. Kaasulla kulkeva auto on myös ekologinen vaihtoehto ja dieselautoonkin on mahdollista tankata täysin sataprosenttisesti uusiutuvaa dieseliä. Lisäksi auton polttoainekulutukseen vaikuttavat auton tekniset ominaisuudet, ajotapa ja miten pitkää matkaa autolla ajetaan. Sähköauto on näppärin lyhyillä matkoilla, kun taas pidemmille reissuille ympäristöystävällisellä dieselillä kulkeva auto voi olla se kestävin ratkaisu.

 

Autoleasingista vaihtoehtoja ekologiseen ajamiseen

Kiinnostus uuden käyttövoiman autoja kohtaan voi syntyä myös puhtaasti halusta kokeilla modernimpaa autoteknologiaa. Sähkö- ja hybridiautojen osuus onkin jo lähes puolet uusista yksityisleasingsopimuksista ja autoleasingin avulla ympäristöystävällisen auton kokeilu onnistuu ilman taloudellisia riskejä. Lisäksi uudempaan autokantaan vaihtaminen pienentää auton turvallisuusriskiä sekä huoltokustannuksia.

– Suomessa ajetaan Euroopan vanhimmilla autoilla. Uudet rahoitustavat vauhdittavat ympäristöystävällisten autojen hankintaa, joissa polttoainekulut ja auton kustannukset ovat matalammat, muistuttaa Nordea Autorahoituksen johtaja Kristian Ajanto.