Kuten turvallisessa autoilussa, myös autoilun kustannuksissa avainsana on ennakointi

Uutta autoa hankkiessaan ihminen ajattelee helposti, ettei kustannusten kanssa voi tulla isompia yllätyksiä. Nykyiset autot ovat vähävikaisia. Takuuajat kestävät pisimmillään viidestä seitsemään vuoteen. Ja yhä useammat ottavat uuteen autoonsa kiinteisiin kuukausieriin perustuvan huolenpitosopimuksen. – Mikäpä siinä siis yllättäisi?

 

No, tietysti arvonalenema! Se uudella autolla ajamisen kaikkein suurin kustannuserä, jonka vain yksi viidestä autoilijasta osaa, haluaa tai muistaa laskea oman autoilunsa kuluihin mukaan*. Kun uuden auton arvo putoaa alkuvaiheessa noin kymmenen prosentin vuosivauhtia, on vaihtoarvosta viisivuotisjuhliin mennessä kadonnut iso siivu. Joidenkin merkkien arvo hupenee tätäkin nopeammin.

 

Esimerkiksi Iltalehden haastattelussa Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaakin, että monet autonostajat kiinnittävät liikaa huomiota käyttökustannuksiin: – Suurin kustannuksista on kuitenkin auton arvonalenema, muut kustannukset ovat siihen verrattuna aika lailla toisarvoisia.

 

Viime vuosina dieselautojen vaihtoarvot ovat laskeneet erityisen paljon, bensakäyttöisten autojen tilanne on tasaisempi ja parhaiten arvonsa säilyttävät tällä hetkellä hybridit. Uuden tekniikan ollessa kyseessä, voi kuitenkin myös yksittäisten merkkien ja mallien kohdalla olla yllätyksiä.

 

Erityisen ikävä arvonaleneman ongelma voi olla silloin, jos on hankkinut autonsa pitkäkestoisella rahoituksella, jonka kuukausierä on painettu alas merkittävän suurella viimeisellä erällä. Jos auton jäännösarvo kutistuu niin pieneksi, ettei se katakaan sitä isoa viimeistä erää, joka sen alun perin ajateltiin kattavan, voi lisärahoituksen tarve olla vaihdon hetkellä yllättävän iso.

 

Mutta onneksi ongelma ei ole tämän näköinen. Onneksi on autoleasing.

 

Todella hienosti asian kiteytti aiemmassa haastattelussamme perheensä uuden sähköauton autoleasingillä hankkinut oululainen Pauli Pätsi:

– Sähköauto kiinnosti, koska halusimme hypätä eteenpäin autotekniikassa. Ja sitten kun tarvittiin toinen auto niin mietittiin, että sillä on turvallista siirtyä koeponnistamaan sähköpuolta. Kun ajattelee, paljonko uusien autojen hinnat ihan keskimäärin alenevat kolmen vuoden aikana, niin leasingissä on plussaa se, että ei tarvitse jännittää paljonko tällaisesta uuden tekniikan autosta saa käytettynä kolmen vuoden kuluttua, kun se ei ole oma murhe ollenkaan.

– Leasingissa se on ihan varma, että ei tähän ainakaan enempää mene. Ei tässä ainakaan mitään menetä omistamiseen verrattuna.

 

Lähde: LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimus. Kantar TNS 19. – 26.9.2019. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 3,1 prosenttiyksikköä.