Autoilun kokonaiskustannuksissa kannattaa muistaa erityisesti arvonalenema.

Kuinka hyvin tunnet autosi arvon aleneman sekä muut kustannukset?

Autoilun kustannuksia laskettaessa muistetaan usein huomioida hyvin polttoainekulut sekä vakuutusmaksut ja verot. Sen sijaan auton pääomaan ja ylläpitoon liittyvät kustannukset, kuten auton arvon aleneminen, unohtuvat monelta, vaikka ne vaikuttavat kokonaiskustannuksiin jopa polttoainekuluja enemmän.

 

Arkipäiväisessä käytössä autoilun kustannukset muistuttavat itsestään monessa tilanteessa. Rahaa kuluu muun muassa auton tankkaamiseen tai lataamiseen, pysäköintiin, huoltoon sekä varusteisiin. Useat kulut ovat riippuvaisia autolla ajetuista kilometreistä.

Omistusauton omistaja voi törmätä myös ennakoimattomiin kustannuksiin: auto jättää tielle, varaosat rikkoutuvat tai auto on hinattava huoltoon. Markkinatutkimustoimisto Value Clinicin teettämän tutkimuksen mukaan vain noin puolet auton omistajista osaa huomioida auton mahdolliset korjauskulut. Vanhassa autossa korjaus- ja polttoainekustannukset nousevat vuositasolla uutta autoa korkeammaksi, mutta toisaalta uuden auton arvon alenema on vielä korjauskustannuksiakin merkittävämpi kuluerä.

 

Mitä auton arvon alenemalla tarkoitetaan?

 

Auton arvon alenemalla tarkoitetaan auton ostohinnan ja myyntihinnan välistä erotusta. Käytännössä auton arvo laskee ensimmäisen vuoden aikana eniten ja tämän jälkeen tasoittuu noin 10 prosenttiin vuodessa. Arvon alenemaan vaikuttavat useat tekijät, joista merkittävimpinä auton merkki ja malli, auton ikä, tehdyt huollot ja korjaukset sekä ajetut kilometrit. Uusien autojen kohdalla arvon alenema on vauhdikkaampaa, ja jo viiteen vuoteen mennessä auton arvo on saattanut laskea puoleen ostohinnasta. Vanhempien ja suosituimpien automallien arvo laskee maltillisemmin.

Auton arvon alenemaa voi olla vaikea hahmottaa, sillä siihen vaikuttavat muun muassa autoilun verotukseen liittyvät päätökset ja tietyn automallin markkinatilanne. Esimerkiksi uuden käyttövoiman autojen arvon laskusta ei ole vielä riittävästi tietoa, jotta alenemaa voisi arvioida tarkasti. Leasingautolla kustannuksia voi kuitenkin ennakoida, sillä kuukausikustannukset pysyvät aina samana – riippumatta onko autoa käytetty muutaman kuukauden vai useamman vuoden.

 

Autoleasingilla kustannukset kuriin

 

Autoleasingin kiinteä kuukausihinta kattaa suurimman osan autoiluun liittyvistä kustannuksista, kuten muun muassa määräaikaishuollot, sijaisauton määräaikaishuollon ajaksi, auton tekniset korjaukset, kesä- ja talvirenkaat sekä renkaiden vaihdot ja uusinnat. Lisäksi uudenkaan leasingauton omistajan ei tarvitse huolehtia arvon alenemasta. Kiinteän kuukausihinnan ansioista kustannukset on helppo budjetoida talouden kokonaismenoihin.

Autoleasingin kuukausisopimuksen ulkopuolelle jäävät polttoainekulut, auton pesu, autoverot ja vakuutukset, ellei sopimukseen ei ole liitetty NF Fleet Täysvakuutusta.

Lisää tietoa leasingauton kustannuksista löydät usein kysytyistä kysymyksistämme.